Τι θα απαντήσει ο Μητσοτάκης στην ακραία επίθεση του Ερντογάν - Σήμερα στον ΟΗΕ

By Σεπτεμβρίου 21, 2022
Τι θα απαντήσει ο Μητσοτάκης στην ακραία επίθεση του Ερντογάν - Σήμερα στον ΟΗΕ

Για μία ομιλία διαφορετική από όσες έχει εκφωνήσει μέχρι σήμερα ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μετά την απερίγραπτη κλιμάκωση της επιθετικότητας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αξιοποίησε το βήμα της ΓΓ του ΟΗΕ για να κατασυκοφαντήσει τη χώρα μας.

Παρ ότι η Αθήνα ανέμενε ότι ο κ.Ερντογάν θα ανοίξει όλη τη βεντάλια των παράλογων διεκδικήσεών και ισχυρισμών του, η ένταση και το εύρος των κατασκευασμένων κατηγοριών προς την Ελλάδα, ενέτεινε περαιτέρω τον προβληματισμό για το πού το πάει τελικά.

Έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι πλέον μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει κατά μέρους τη γλώσσα της διπλωματίας και της ευγένειας και να ξεδιπλώσει με ένταση κάθε ενέργεια και συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες αλλά και κάθε πλαίσιο ευρωπαϊκών κανόνων. Από τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τα παιχνίδια που παίζει στο Αιγαίο με κίνδυνο να υπάρξει ένα μοιραίο λάθος, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ακόμα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας στην Τουρκία.

Μία πρόγευση, άλλωστε, έδωσε χθες από τη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι «η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός, όμως, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, είχε στείλει ένα πρώτο μήνυμα, τονίζοντας ότι «η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας... Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα», είπε.

O κ. Μητσοτάκης, εκτός απροόπτου, απόψε το βράδυ θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο, στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στους ηγέτες που συμμετέχουν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Γεγονός που προσδίδει ξεχωριστή σημασία στο αποψινό event για την Αθήνα. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός καλείται να μιλήσει ενώπιον ενός διευρυμένου και ετερόκλητου ακροατηρίου και να καταρρίψει ένα προς ένα τα ψεύδη Ερντογάν.

Προφανώς, δεν θα αφήσει αναπάντητη και την αναφορά του κ. Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Αντίδραση, η οποία είναι προφανές ότι συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)