"Πρωταθλητής" χειμώνα το πετρέλαιο: Πώς έγινε η φθηνότερη πηγή θέρμανσης

By Δεκεμβρίου 13, 2022
"Πρωταθλητής" χειμώνα το πετρέλαιο: Πώς έγινε η φθηνότερη πηγή θέρμανσης

Πώς φτάσαμε από τον "εφιάλτη του σβηστού καυστήρα" σε τιμή αισθητά χαμηλότερη από πέρυσι

Τον Αύγουστο, οι "προβλέψεις" έδειχναν τιμή λιανικής για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,9 ευρώ ανά λίτρο, ήτοι περίπου 18 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα. Στα περισσότερα πρατήρια καυσίμων σήμερα, η τιμή κυμαίνεται από 1 έως 1,1 ευρώ, καθιστώντας το πετρέλαιο την "έκπληξη" της χρονιάς.

Πλέον, το πετρέλαιο είναι ο "πρωταθλητής χειμώνα" καθώς διασφαλίζει τιμή θερμικής κιλοβατώρας κάτω από τα 10 λεπτά, που είναι σαφώς φθηνότερη και από την αντίστοιχη του φυσικού αερίου (σ.σ. ο Γενάρης οδεύει ολοταχώς προς τα 13-14 λεπτά εκτός και αν η ΔΕΠΑ ασκήσει πιο επιθετική επιδοματική πολιτική) και φυσικά από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία έχει εκτοξευτεί στα 25 λεπτά, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις.

Πώς φτάσαμε από τον "εφιάλτη του σβηστού καυστήρα" σε τιμή αισθητά χαμηλότερη από πέρυσι;

Πρώτον, υποχώρησε η διεθνής τιμή του πετρελαίου.

Δεύτερον ανατιμήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 6-7%. Τρίτον παρέμειναν ενεργές οι επιδοτήσεις από το κράτος και τα διυλιστήρια, "αφαιρώντας" από την τιμή λιανικής 32,5 λεπτά ανά λίτρο για τον Νοέμβριο και 28,75 λεπτά για τον Δεκέμβριο. Δηλαδή, χωρίς τις επιδοτήσεις, σήμερα ένα λίτρο πετρελαίου θα κόστιζε 1,30-1,40 ευρώ με την τιμή της θερμικής κιλοβατώρας να διαμορφώνεται στα 12-13 λεπτά.

Οι δύο επιδοτήσεις θα διατηρηθούν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό δίνει χρονικό περιθώριο περίπου δύο εβδομάδων στους καταναλωτές να προμηθευτούν καύσιμο και να "κλειδώσουν" το κόστος της θέρμανσης (τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος) σε… προπολεμικά επίπεδα. Χίλια λίτρα, πωλούνται σήμερα προς 1000-1100 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας με την διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου να σταθεροποιείται σήμερα ύστερα από ένα πολυήμερο πτωτικό σερί.

 

Ποιο είναι το μεγάλο ερώτημα; Τι θα γίνει με το νέο έτος. Η Ομοσπονδία των Πρατηριούχων ζητά από την κυβέρνηση να παρατείνει και για το 2023 την επιδότηση της τιμής λιανικής διαπιστώνοντας το "ζωηρό" ενδιαφέρον των καταναλωτών μετά την αποκλιμάκωση των τιμών. Άλλωστε, υπάρχει και ο παράγοντας "επίδομα θέρμανσης" με τις αιτήσεις να φτάνουν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ: πάνω από 1,15 εκατομμύρια.

O δημοσιονομικός χώρος για την παράταση της κρατικής επιδότησης υπάρχει και το πιθανότερο είναι ότι θα ανάψει το πράσινο φως και τυπικά. Άλλωστε το κρύο δεν έχει έρθει ακόμη στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θα ήταν ρίσκο για την κυβέρνηση να ανεβάσει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20-25% "τεχνητά" πριν την ουσιαστική έλευση του χειμώνα. Από την άλλη, για την επιδότηση των 3,375 ευρώ που προσφέρουν τα διυλιστήρια, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να "παγώσει" στο τέλος του έτους και να επανέλθει μόνο αν χρειαστεί μέσα στο 2023.

 

πηγη

 

 

Rate this item
(0 votes)