Νέα Δημοκρατία: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης (vid)

By Ιουνίου 26, 2023
Νέα Δημοκρατία: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης (vid)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε την Ηρώδου Αττικού μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο κρατώντας το χέρι της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, μαζί με τα τρία τους παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Μπαίνοντας στον κήπο του Μεγάρου όλη η οικογένεια, πλην του Κωνσταντίνου, κρατήθηκαν από το χέρι.

Χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, εισήλθαν στο Προεδρικό και έκατσαν στο πλάι της μεγάλης αίθουσας για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία ο πρωθυπουργός υπέγραψε τα απαραίτητα έγγραφα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο σημείο όπου βρίσκονταν οι αδελφές του, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, οι οποίες εμφανώς συγκινημένες, του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα καθήκοντά του.

Παρόντες ήταν και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι του ευχήθηκαν και εκείνοι με τη σειρά τους.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά με την στυλιστική της επιλογή, καθώς φορούσε μια ολόσωμη λευκή φόρμα με μαύρη ζώνη και ένα μαύρο σακάκι, το οποίο βγαίνοντας από το Προεδρικό είχε βγάλει.

Η κόρη τους, Σοφία, φορούσε ένα μελιτζανί φόρεμα και μαύρο σακάκι, ενώ η Δάφνη ένα λευκό φόρεμα με λαδί λεπτομέρειες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέλεξε ένα σκούρο σακάκι με μπορντό γραβάτα.

Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου, ακούστηκαν χειροκροτήματα και επευφημίες για τον νέο πρωθυπουργό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς για την διαδικασία παράδοσης – παραλαβής των πρωθυπουργικών καθηκόντων.

Οι πρωινές διαδικασίες

Οι πολιτικές εξελίξεις της σημερινής ημέρας άρχισαν να εκτυλίσσονται στις 9 και μισή το πρωί, όταν η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού μετέβη στο Μέγαρο της Βουλής και παρέδωσε στον κ. Τασούλα τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου.

Με τη σειρά του ο κ. Τασούλας στις 10 και μισή το πρωί, παρέδωσε τα αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Λίγα λεπτά μετά τις 11, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσει «αμέσως στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς».

Η νέα κυβέρνηση

Σε λίγη ώρα, αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης με τα τηλέφωνα να έχουν πάρει «φωτιά» και τα πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν να ενημερώνονται για τις θέσεις που αποφασίστηκε να πάρουν.

Ο Γιάννης Μπρατάκος ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου με ρόλο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ως υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο Άκης Σκέρτσος και ως υπουργός Επικρατείας ο Σταύρος Παπασταύρου Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τα ζητήματα της Βουλής φέρεται να αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης και ο Σταύρος Παπασταύρου.

Το μόνο πρόσωπο που δεν θα αλλάξει υπουργικό πόστο φαίνεται πως θα είναι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με υφυπουργό τον βουλευτή Κορινθίας, Χρήστο Δήμα.

Το «ανακάτεμα της τράπουλας» φέρνει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη με υφυπουργούς τη πρέσβη στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρα, ενώ παραμένει ο Κώστας Φραγκογιάννης για την οικονομική διπλωματία.

Ο Νίκος Δένδιας μετακινείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ Στο Πεντάγωνο παραμένει και ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ρόλο υφυπουργού και ως νέα είσοδοι σε ρόλο υφυπουργού ακούγονται τα ονόματα του βουλευτών Χρήστου Δερμεντζόπουλου και Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Νέα σύνθεση και στο Υπουργείο Οικονομικών όπου φέρεται να αναλαμβάνει Υπουργός ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή Υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση ο οποίος θα έχει στο χαρτοφυλάκιό του όλους τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το κομμάτι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται να αναλάβει ο Θάνος Πετραλιάς, μέχρι πρότινος Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, ενώ για τα Δημόσια Έσοδα υφυπουργός ακούγεται πως θα αναλάβει ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας φέρεται να μετακομίζει στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και για υφυπουργοί του ακούγονται η βουλευτής Αχαϊας Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο Νίκος Ταχιάος.

Υπουργός Εργασίας πιθανότατα θα αναλάβει ο Άδωνης Γεωργιάδης με υφυπουργούς τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη και τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου.

Το Υπουργείο Υγείας φέρεται να αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ σε αυτό το υπουργείο αναμένεται να αξιοποιηθούν η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ ακούγεται για υφυπουργός και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η Νίκη Κεραμέως από το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να μετακομίζει στο Υπουργείο Εσωτερικών και ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως αναπληρωτής υπουργός, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη σε θέση υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης.

Στη θέση της Νίκης Κεραμέως θα βρεθεί ο Κυριάκος Πιερακάκης, με υφυπουργούς πιθανότατα τη Δόμνα Μιχαηλίδου και ενδεχόμενη παραμονή της Ζέτας Μακρή. Στο Υπουργείο Παιδείας θα ενταχθεί πλέον και ο αθλητισμός με τον ορισμό Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, για τη θέση του οποίου ακούγεται το όνομα του Γιάννη Οικονόμου.

Στα πρόσωπα «έκπληξη» του νέου Υπουργικού Συμβουλίου καταγράφεται το όνομα του δημάρχου Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Για το υπουργείο Τουρισμού, ισχυρές πιθανότητες έχει η Όλγα Κεφαλογιάννη, με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σχεδόν βέβαιο το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη με υφυπουργό τον βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα.

Rate this item
(0 votes)