Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Νύχτα τρόμου – Χωρίς επικοινωνία παραμένει ο πολιορκημένος θύλακα

By Οκτωβρίου 28, 2023
Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Νύχτα τρόμου – Χωρίς επικοινωνία παραμένει ο πολιορκημένος θύλακα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - H απόφαση του ΟΗΕ για εκεχειρία δεν λαμβάνεται υπόψιν από το Ισραήλ που εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση από την αρχή του πολέμου στη Γάζα

Τη μεγαλύτερη επίθεση από τις 7 Οκτωβρίου εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής το Ισραήλ κατά της Γάζας πραγματοποιώντας και χερσαία εισβολή.

Ο παλαιστινιακός θύλακας παραμένει αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το Τελ Αβίβ «έκοψε» το τηλέφωνο και το ίντερνετ, κίνηση που σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορεί να αποτελέσει προκάλυψη για τη διάπραξη ωμοτήτων.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τον ΟΗΕ και προτείνει ανθρωπιστική εκεχειρία απορρίφθηκε από το Ισράηλ που έκανε μάλιστα λόγο για «ημέρα ντροπής».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισράηλ να υιοθετήσει «ένα στενότερο πεδίο εφαρμογής» για την επίθεσή του στη Γάζα, την ώρα που ο Μπάιντεν δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αναλάβει περεταίρω δράση στη Μέση Ανατολή σε απάντηση σε πιθανές επιθέσεις.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αραβικές χώρες χθες αλλά και στις ΗΠΑ.
Δείτε live εικόνα εδώ
Δείτε live τις εξελίξεις στο in
09:01 Οι ΗΠΑ συνιστούν στους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας»

08:51 Οι IDF λένε ότι έπληξαν τη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ, σε απάντηση των χθεσινών πυραύλων που, όπως υποστηρίζουν, είχαν στόχο το Ισραήλ αλλά κατέληξαν σε συριακό έδαφος.
08:45 Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε 150 «υπόγειους» στόχους

Συνολικά 150 υπόγειοι στόχοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν σε νυχτερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.
08:30 Η συντριπτική υπεροχή του ισραηλινού στρατού – Ένας από τους ισχυρότερους του κόσμου

Το Ισραήλ με πληθυσμό 9,3 εκατομμύρια κατοίκους, διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο.

Το 2023, το Ισραήλ κατέλαβε την 18η θέση στην ετήσια κατάταξη της Global Firepower για τη στρατιωτική του ισχύ, μπροστά από πολύ μεγαλύτερα κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ ανήλθαν σε 23,4 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν δαπάνες για εξοπλισμούς μετά το Κατάρ.

Κρίσιμη είναι η οικονομική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 3,8 δισ. ετησίως.

Γράφημα του Al Jazeera
08:12 «Κατάληψη» στον κεντρικό σταθμό της Νέας Υόρκης – Αμερικανοεβραίοι διαδηλώνουν υπέρ της Γάζας – Δεκάδες συλλήψεις

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά σημεία όταν το Ισραήλ εισέβαλε χθες στη Γάζα. Στη Νέα Υόρκη η διαδήλωση που συμμετείχαν εκατοντάδες αμερικανοεβραίοι μπήκε στον Κεντρικό Σταθμό με τους συμμετέχοντες να ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

Η οργάνωση Jewish Voice for Peace (JVP) ανέφερε ότι η καθιστική διαμαρτυρία στον σταθμό συνιστά τη «μεγαλύτερη ανυπακοή πολιτών στη Νέα Υόρκη εδώ και 20 χρόνια», ενώ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε πάνω από 200 συλλήψεις.
08:07 Η Γάζα στο σκοτάδι – Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε με τα σωστικά συνεργεία

«Αφού η Γάζα βρίσκεται στο σκοτάδι χωρίς επικοινωνίες, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς συνδέσεις στο διαδίκτυο, οι Παλαιστίνιοι έξω από τη Γάζα και αλλού αισθάνονται ότι και αυτοί παραμένουν στο σκοτάδι για το τι συμβαίνει. Δεν μπορούν να μάθουν νέα για τους φίλους τους, τους αγαπημένους τους και τα μέλη της οικογένειάς τους να μάθουν αν είναι ζωντανοί ή όχι», αναφέρει η δημοσιογράφος του Al Jazeera Nida Ibrahim από τη Δ. Όχθη και συνεχίζει:

«Οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στη Γάζα και προσπαθούν να μεταφέρουν την εικόνα στον κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μετά την ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων ότι επεκτείνουν την χερσαία εισβολή τους.

Ήταν η πιο σφοδρή νύχτα βομβαρδισμών στη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι δυσκολεύονται επίσης να φτάσουν σε ασθενοφόρα και να ζητήσουν βοήθεια».
08:01 Μαζική προσευχή στη Δ. Όχθη για τη Γάζα

 

 

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσευχήθηκαν στους δρόμους σε διάφορα μέρη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες χιλιάδες πραγματοποίησαν την προσευχή Fajr, ή αλλιώς την προσευχή της αυγής, σε κεντρικές πλατείες στη Ναμπλούς, το Τουλκαρέμ, την Τζενίν και την Τούμπας.

Μετά την προσευχή, εκατοντάδες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας στην Τουλκαρέμ και την Τούμπας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Anadolu.
07:59 Πνιγμένη στους καπνούς η Γάζα το πρωί του Σαββάτου

07:54 Διοικητή της Χαμάς λέει ότι εξόντωσε ο ισραηλινός στρατός

Το Ισραήλ δολοφόνησε τον επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης της Χαμάς, αναφέρει ο εκπρόσωπος των IDF.

Όπως είπε ο Αμπού Ρακάμπα ήταν υπεύθυνος για τα UAV, τα drones, τα αλεξίπτωτα, την εναέρια ανίχνευση και την εναέρια άμυνα της Χαμάς, και είχε ρόλο στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη
07:43 Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς απέναντι στο Ισραήλ – Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τη χερσαία επίθεση δηλώνει το Τελ Αβίβ

Η Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι οι μαχητές της στη Γάζα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές επιθέσεις με «πλήρη ισχύ» μετά τη διεύρυνση των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η παλαιστινιακή οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα είχε δηλώσει ότι οι μαχητές της συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, αφού το Ισραήλ ανέφερε εντατικοποίηση των επιθέσεων στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι «εκτός από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», ενώ το Ισραήλ σημειώνει ότι οι χθεσινοβραδινές εικόνες δεν σηματοδοτούν την χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας.
07:30 Χωρίς επικοινωνία η Γάζα το πρωί του Σαββάτου

Καλημέρα σας. Ξημερώνει στη Γάζα μετά από τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχτεί μέχρι τώρα ο παλαιστινιακός θύλακας από ξηράς, αέρος και θάλασσας. Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο και ίντερνετ το πρωί του Σαββάτου καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και την ενημέρωση των ΜΜΕ.

Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό καταβάλλοντας προσπάθεια να μεταφέρουμε όσα όλα συμβαίνουν στην πολιορκημένη Γάζα στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)