Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Απειλείται η «δεδηλωμένη», πάνω από δέκα «γαλάζιοι» βουλευτές θα καταψηφίσουν

By Ιανουαρίου 15, 2024
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Απειλείται η «δεδηλωμένη», πάνω από δέκα «γαλάζιοι» βουλευτές θα καταψηφίσουν

Πόσοι θα απέχουν- Ποιοι πετούν το γάντι στον πρωθυπουργό που συνέστησε «αποχή»- Βουλευτές και υφυπουργοί εκβιάζονται με τον επόμενο ανασχηματισμό- Απαξιώνεται πλήρως ο Σαμαράς από το Μαξίμου.

Μεγάλες συζητήσεις αναμένεται να ανοίξει στο κυβερνόν κόμμα η ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρά τις εκτιμήσεις του μεγάρου Μαξίμου πως δεν πρόκειται παρά για μια «γρατσουνιά» που στο μεγαλύτερο μέρος της θα αντιμετωπιστεί στο διάστημα που απομένει έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου!

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού που κάνουν τη σχετική χαρτογράφηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι «γαλάζιοι» βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ξεπερνούν τους 50, εκφράζεται όμως η πεποίθηση πως μπορεί και να κατέλθουν τελικά, μέσω της πειθούς αλλά και των πιέσεων και εκβιασμών, ακόμα και στους 40.

Το μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, στρέφεται -και δικαίως- στον αριθμό των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Και αυτό, καθώς οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θα ψηφίσουν κατά, στρέφονται ευθέως εναντίον του πρωθυπουργού, που τους έδειξε τη διέξοδο της «αποχής» από τη στιγμή που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο πως στην κατεύθυνση αυτή «σπρώχνει» τους διαφωνούντες και τους βουλευτές που τον ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς. Οι δεσμοί του πρώην πρωθυπουργού -που συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ- με το μέγαρο Μαξίμου έχουν διακοπεί πλήρως, με την ηγεσία της κυβέρνησης να απευθύνει μάλιστα μέσω διαρροών απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Αντώνη Σαμαρά.

Το ερώτημα είναι αν τα κατά θα ξεπεράσουν τον αριθμό εκείνων των βουλευτών που δημιούργησαν τη «γκρίζα ζώνη» των επτά βουλευτών στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των 30.000 παράνομων μεταναστών, με τον Αντ. Σαμαρά να καταψηφίζει και έξι ακόμα βουλευτές να υπερψηφίζουν, αλλά δηλώνοντας δημοσίως τη διαφωνία τους.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο -εφόσον η κυβέρνηση δεν νερώσει ακόμα περισσότερο με αλλαγές το περιεχόμενό του κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους βουλευτές της- θα ξεπεράσουν σε κάθε περίπτωση τους δέκα, ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν αποκλείεται να πλησιάσουν ακόμα και τους είκοσι!

Με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί 158 βουλευτές, είναι σαφές πως με απώλειες δέκα βουλευτών αμφισβητούνται προοπτικά τα όρια της «δεδηλωμένης». Η κυβέρνηση, βεβαίως, δεν χάνει τη δεδηλωμένη, καθώς κανένας εκ των βουλευτών δεν έχει τον παραμικρό σκοπό να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι όμως σαφές πως διαμορφώνεται μια πολύ κρίσιμη «γκρίζα ζώνη» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τυχόν δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον. Να θυμίσουμε πως στο παρελθόν ψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης χωρίς τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς διαφώνησαν οι ΑΝΕΛΛ που καταψήφισαν και χρειάστηκαν ψήφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να περάσει, πλην όμως τότε υπήρχε κυβέρνηση συνεργασίας.

Το Μαξίμου, πάντως, έχει ως βασικό στόχο αυτή τη στιγμή να περιορίσει τις απώλειες και επικεντρώνει πλην της "πειθούς" και έμμεσες απειλές, κυρίως με επίκεντρο τον προσεχή ανασχηματισμό. Βουλευτές απειλούνται παρασκηνιακά ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις ευρωεκλογές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με υφυπουργούς εφόσον δεν υποχρεωθούν σε παραίτηση αν δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

"Ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη του τη στάση των υφυπουργών που δεν θα υπερψηφίσουν το γάμο των ομοφύλων στον επικείμενο ανασχηματισμό, ακόμα και αν δεν ζητήσει τώρα την παραίτησή τους", λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους!

Ιδιαίτερο δε ρόλο θα παίξει και το εάν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επιλέξει την αποχή ή εάν καταψηφίσει το νομοσχέδιο!

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)