Χίος: Γ. Τούμπος για πρόγραμμα Νέων Αγροτών "Αρκετά πια με την ανισοκατανομή πόρων στην Περιφέρεια!"

By Αυγούστου 23, 2022
Χίος: Γ. Τούμπος για πρόγραμμα Νέων Αγροτών "Αρκετά πια με την ανισοκατανομή πόρων στην Περιφέρεια!"

Έντονα αντέδρασε σήμερα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, αναφορικά με τις εντάξεις στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών» της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, δικαιούχων από το νησί μας.

«Μοιράζονται 23 εκατομμύρια και στη Χίο θα έρθει μικρό ποσό, αφού δικαιούχοι και εν δυνάμει δικαιούχοι είναι 64, ενώ στη Λέσβο είναι 440 και στη Σάμο, με λιγότερες καλλιέργειες από τη Χίο, 81», τόνισε ο Γ. Τούμπος ο οποίος ζητά αλλαγή των κριτηρίων ένταξης και χαρακτηρίζει την κατάσταση επαναλαμβανόμενη, αφού – όπως είπε- και στα Σχέδια Βελτίωσης το νησί μας έλαβε μικρό κομμάτι της πίτας.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

H περιφέρεια Β. Αιγαίου να μη λαμβάνεται ως ενιαία αλλά να διαχωρίζεται ανά νησί, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε νησιού και να υπάρχουν διαφορετικά βαθμολογικά κριτήρια
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια να είναι υπό καθεστώς ισονομίας και ισοκατανομής προκειμένου να αποδοθούν στους αγρότες του νησιού μας τα απαραίτητα κίνητρα
Η μαστίχα, επειδή διαχειρίζεται από τον αναγκαστικό συνεταιρισμό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν και η συμβολαιακή γεωργία. «Δεν μπορεί», είπε χαρακτηριστικά, «6 μονάδες της συμβολαιακής γεωργίας, που νέμονται άλλα νησιά, στην περίπτωσή μας να μην εφαρμόζεται.»

Ο κος Τούμπος, μίλησε για «παράτυπα αποτελέσματα, βάσει των οποίων η Χίος φαίνεται να είναι η μικρότερη και η αδυνατότερη ως προς τον γεωργικό τομέα».

«Δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε αυτή τη διαχείριση των κρατικών κονδυλίων εις βάρος της Χίου. Από τα αποτελέσματα είναι εμφανής η ανισοκατανομή και φαίνεται ότι υπάρχει αστοχία πολιτικών», σημείωσε και κατέληξε:

«Έχουμε ξανακάνει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για τα σχέδια βελτίωσης. Τα ίδια είχαν γίνει. Η Χίος πρέπει να διεκδικήσει αυτά που της οφείλουν, δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Αρκετά μ’ αυτήν την κατάσταση».

Επισυνάπτεται για το θέμα επιστολή της ΕΜΧ:

Η συγκεκριμένη δημιουργήθηκε προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την επαναλαμβανόμενη ανισοκατανομή χρηματικών ενισχύσεων σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Αρχικά συνέβη το ίδιο, το Δεκέμβριο του 2017 όπου προκηρύχθηκε το Υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Δράση 4.1.1 και 4.1.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 όπου παρουσιάστηκε μια χαρακτηριστική ετεροβαρής μεταχείριση όσον αφορά την μοριοδότηση των αγροτών της ιδίας Περιφέρειας αλλά διαφορετικής Περιφερειακής Ενότητας. Σήμερα δημιουργείται ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με το Υπομέτρο 6.1 - Εγκατάσταση νέων Γεωργών έτους 2021 (3η Πρόσκληση).

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποτελεί μια ιδιαίτερη Περιφέρεια λόγω αφενός της κρίσιμης νησιωτικής της μορφολογίας, λόγω θέσης, και αφετέρου ότι τα νησιά που την αποτελούν διαφέρουν τόσο σε εκτάσεις όσο και σε καλλιέργειες - εκτροφές. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του νέου κόσμου που ενδιαφέρεται για τον αγροτικό τομέα ακολουθεί αυξητική πορεία.

Τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χαρακτηρίζονται από ανομοιομορφία καλλιεργειών – εκτροφών. Η Λέσβος, χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις ελιάς καθώς και από μεγάλο αριθμό αιγοπροβατοτρόφων (περισσότερο από το 50% του συνόλου των αιτήσεων τους) ενώ αντίθετα η Χίος αποτελείται κυρίως από πολυάριθμα, μικρής έκτασης, αγροτεμάχια με μαστιχόδεντρα ενώ η εκτροφή αιγοπροβάτων (μέτρο σύγκρισης με τη Λέσβο) αποτελεί μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των καλλιεργειών - εκτροφών που υπάρχουν στο νησί. Ως εκ τούτου τα 2 νησιά της ιδίας Περιφέρειας, δεν έχουν ομοιότητες όσον αφορά τις εκτροφές αλλά και τις καλλιέργειες ώστε να μπορούν να κριθούν ισότιμα στα Προγράμματα του ΠΑΑ και να βαθμολογηθούν με τα ίδια κριτήρια.

Η δομή της βαθμολογίας των δικαιούχων στο συγκεκριμένο Υπόμετρο ήταν τέτοια ώστε ευνοούσε κατά πολύ, όσους είχαν αιγοπροβατοτροφία και δη βιολογικές εκτροφές αλλά και καλλιέργειες. Η διαφορά έφτανε σε επίπεδο 17 μονάδων καθότι τα αιγοπρόβατα λαμβάνουν αυτούσια τη βαθμολογία της ιδιοκτησίας (11 μονάδες) ενώ οι μεγάλες εκτάσεις με ελιές, μετατρέπονται εύκολα σε βιολογικές με αποτέλεσμα να λαμβάνουν και τη βαθμολογία της μετατροπής σε βιολογικά (6 μονάδες). Μεγάλο ποσοστό από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Λέσβου, λόγω της ύπαρξης και των Πιστοποιητικών Οργανισμών, έχουν μετατρέψει τις καλλιέργειες - εκτροφές τους σε βιολογικές. Πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στη Χίο, καθότι οι μικρές εκτάσεις που χαρακτηρίζουν το νησί μας, δεν μπορούν εύκολα να κριθούν ως βιολογικές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια έκταση για να θεωρηθεί βιολογική, πρέπει να έχει

επαρκές μέγεθος, ώστε να μην υπάρχει επιμόλυνση από τα γύρω αγροτεμάχια, ορίζοντας πάντα μια ζώνη περιφερειακά ως μη βιολογική. Ως εκ τούτου, κριτήρια που βαθμολογούν βιοκαλλιεργητές, δημιουργούν εξαρχής ανισότητα στη μοριοδότηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων της ίδιας Περιφέρειας.

Τονίζεται ότι η μαστίχα, ένα τόσο μοναδικά διαδεδομένο και εξελισσόμενο εθνικό προϊόν με το πλείστο των γεωργών να ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια αυτής, να μη λαμβάνει κάποιο βαθμολογικό κριτήριο, όπως είναι η μοριοδότηση για τη σύναψη συμβολαιακής γεωργίας, η οποία υλοποιείται μέσω της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δημιουργώντας μια αγαστή συνεργασία σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας με τον μαστιχοπαραγωγό.

Όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύονται από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο που κοινοποίησαν τα προσωρινά αποτελέσματα του Προγράμματος των Νέων Αγροτών, χωρίς εκτενή ανάλυση ανα νησί. Εμφαίνεται λοιπόν ότι, η βάση εισαγωγής στο υπόψιν Πρόγραμμα, ανήλθε στα 73,95 ενώ έως τώρα στα Προγράμματα η βάση εισαγωγής ήταν 45. Η μοριοδότηση στην ΠΕ Χίου κυμαινόταν σε μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 65-75 μορίων, βάσει των βαθμολογικών κριτηρίων που είχαν οριστεί, χωρίς να είναι δυνατή η περεταίρω αύξηση των μορίων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει εμπράκτως το μικρό αριθμό εγκεκριμένων αιτήσεων στην ΠΕ Χίου. Πρακτικά υπολογίζεται ότι οι Εγκεκριμένοι μαζί με τους εν Δυνάμει Δικαιούχους στην ΠΕ Χίου, ανέρχονται περίπου στα 60 άτομα, σε σύνολο 589 Νέων Αγροτών σε όλη την Περιφέρεια, ποσοστό δηλαδή περίπου 10%, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Χίος αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο νησί από πλευράς έκτασης όλης της Περιφέρειας.

Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η ανισότητα αυτή, έχει παρατηρηθεί και σε παρελθούσες προκηρύξεις, αλλά το πρόβλημα έγινε περισσότερο εμφανές στα 2 τελευταία Προγράμματα (Μέτρο 4.1 και Μέτρο 6.1) με ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο Υπομέτρο 6.1 (3η πρόσκληση) καθότι υπήρξε, λόγω των ανωτέρω παραγόντων, αρκετά μεγάλος αριθμός επιλαχόντων από το νησί μας. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση των Νέων Αγροτών στη Χίο με επακόλουθη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής. Συμπεραίνεται λοιπόν ότι, τα ίδια προγράμματα ευνοούν συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες έναντι κάποιων άλλων, μέσα στην ίδια Περιφέρεια.

Καταλήγοντας λοιπόν, και βάσει όλων των ανωτέρω θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των κριτηρίων του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων Γεωργών» και προτείνουμε τα εξής:

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να μη λαμβάνεται ως ενιαία, αλλά να διαχωρίζεται ανά νησί λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε νησιού και να υπάρχουν διαφορετικά βαθμολογικά κριτήρια ανά νησί, ώστε να ανταγωνίζονται ισότιμα.
Να εξεταστούν ξανά οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης υπό καθεστώς ισονομίας και ισοκατανομής προκειμένου να αποδοθούν στους αγρότες του Νησιού μας, τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να ενισχύσουν την παραγωγή της μαστίχας, σημείο αναφοράς του Αιγαίου και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς και άλλων προϊόντων σε ένα νησί που πλήττεται οικονομικά την περίοδο αυτή σε όλους τους τομείς.

Προαιρετικά προτείνεται η ένταξη της συμβολαιακής γεωργίας ως βαθμολογικό κριτήριο ενίσχυσης, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής όπως αυτή υλοποιείται κατά άριστο τρόπο από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με σκοπό την παραγωγή και πώληση υψηλής ποιότητας μαστίχας.

Ευελπιστούμε στην εξέταση των ανωτέρω και στην υλοποίηση ενεργειών σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αγροτικό τομέα και σε μια πιο δίκαιη εφαρμογή των κανονισμών-κονδυλίων για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου Μέτρου αλλά και για μελλοντικά Προγράμματα. "

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)