Λέσβος: Ποδηλατικές διαδρομές-πρότυπο με “σφραγίδα” Ζούρου!

By Μαϊος 22, 2025
Λέσβος: Ποδηλατικές διαδρομές-πρότυπο με “σφραγίδα” Ζούρου!

Την Τρίτη 20/05/2025 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Πο.Συ.Λέσβου με τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας - Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητή κ. Νικόλαο Ζούρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Ζούρου και τον Ποδηλατικό Σύλλογο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητριάδης και ο Ειδικός Γραμματέας, μέλος και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας, Σπύρος Παυλής.

Η αφορμή της συζήτησης ήταν ένας απολογισμός της χρόνιας συνεργασίας των δύο πλευρών, αλλά και η κατάθεση και ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για την επιπλέον ανάπτυξη της συνεργασίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως δύο άξονες. 

Ο πρώτος άξονας ήταν η ανάπτυξη της τουριστική ποδηλασίας στη Λέσβο, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που πηγάζουν από τα πλεονεκτήματα που έχει ένα Παγκόσμιο Γεωπάρκο, αναγνωρισμένο από την UNESCO, όπως είναι το νησί της Λέσβου.

Τα μοναδικά φυσικά, γεωλογικά, και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που διαθέτει η Λέσβος μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης ποιοτικών τουριστών όλων των κατηγοριών, όπως και ποδηλατικών τουριστών. Η ποδηλασία μπορεί να συνδυαστεί με την ορνιθοπαρατήρηση, τον πεζοπορικό, μουσειακό και θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό γεωπαρατήρησης, δηλαδή περιήγησης και ξενάγησης στα γεωλογικά μνημεία του νησιού, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες. Οι συνθήκες υπάρχουν, είναι καιρός να προχωρήσουμε στις απαραίτητες υποδομές, πάντα με βάση τις κατάλληλες προτάσεις, τον σωστό προγραμματισμό και τις στοχευμένες μελέτες και δράσεις, σε αυτό συμφώνησαν και οι δύο πλευρές.

Από τον Ποδηλατικό Σύλλογο κατατέθηκε στον κ. Ζούρο προς μελέτη, αξιολόγηση και βελτιώσεις η τεχνική πρόταση που είχε παρουσιαστεί στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου, για την μελέτη και υλοποίηση τεσσάρων εθνικών πιλοτικών τουριστικών ποδηλατικών διαδρομών στη νήσο Λέσβο, η οποία μπορεί να εξειδικευτεί και να προσαρμοστεί και σε επίπεδο δήμων.

Ο δεύτερος άξονας ήταν η αστική ποδηλασία, οι υποδομές που υπάρχουν και πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν, οι υποδομές που σχεδιάζονται και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και οι δράσεις ή εκδηλώσεις που πρέπει να διοργανωθούν στον αστικό ιστό για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί η ποδηλατική κουλτούρα των πολιτών.

Συζητήθηκε η αλλαγή χρήσης του ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου και οδού ήπιας κυκλοφορίας του κάστρου - Πλαζ Τσαμάκια, και αν θα ήταν δυνατόν η αποκλειστική χρήση από πεζούς, ποδηλάτες και επισκέπτες, η σύνδεση του με τον “ποδηλατόδρομο” της προκυμαίας, που ελπίζουμε να κατασκευαστεί όταν ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης, και η συνέχεια της σύνδεσης προς Σουράδα και αεροδρόμιο. Ο κ. Ζούρος τόνισε ότι για να γίνει αυτό πρέπει ο Ποδηλατικός Σύλλογος να εντείνει τις προσπάθειες του με την διοργάνωση εκδηλώσεων τόσο ορεινής όσο και αστικής ποδηλασίας, ώστε να δημιουργηθεί ποδηλατική κουλτούρα στους πολίτες, οι οποιοί με τη σειρά τους θα ζητήσουν την κατασκευή και λειτουργία των κατάλληλων υποδομών. Η δημιουργία κουλτούρας και η κατασκευή υποδομών είναι δύο θέματα αλληλένδετα.

Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση ότι οι δεσμοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας - Γεωπάρκου UNESCO Λέσβου και του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου θα είναι ακόμη πιο στενοί και η συνεργασία τους σε όλους τους τομείς πιο δημιουργική και αποτελεσματική. Το επιστημονικό κύρος και η προσφορά του κ. Ζούρου στην τοπική ανάπτυξη είναι αδιαμφισβήτητη και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου τον ευχαριστεί θερμά για την τιμή που μας έκανε και την ιδιαίτερα παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.

Rate this item
(0 votes)