
AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Η φετινή Γιορτή της Σαρδέλας στη Λέσβο ξεκινά με δύο ξεχωριστές δράσεις που αναδεικνύουν τον πλούτο της κουζίνας με έναν έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο! Την Παρασκευή 1 Αυγούστου, στις 8 το απόγευμα και πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, με καλεσμένη την Αννίτα Ζάχου ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρει ένας ξεχωριστός διαγωνισμός γευσιγνωσίας, «Το Πιάτο της Νοικοκυράς».
Η Αννίτα Ζάχου, γεωπόνος και olive oil tasting expert, δημιουργός του podcast «Ελαίας Έλαιον» και ιδρύτρια του Mykonos Olive Oil Tasting, έρχεται στη Λέσβο για να αναδείξει τον γευστικό και πολιτισμικό πλούτο του Μυτιληνιού ελαιόλαδου.
Με εμπειρία σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας και βαθιά γνώση της Μεσογειακής Διατροφής, η Αννίτα θα παρουσιάσει στο κοινό τις ιδιαιτερότητες του τοπικού ελαιόλαδου, καταρρίπτοντας μύθους και δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και χρήση του.
Η παρουσίαση στοχεύει όχι μόνο στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου της Λέσβου, αλλά και στην εκπαίδευση του κοινού για την επιλογή, τη συντήρηση και την ορθή χρήση του στην καθημερινότητα.
Μια βιωματική δράση για το ελαιόλαδο
Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασής της, η Αννίτα Ζάχου θα συνοδεύσει το κοινό της Γιορτής της Σαρδέλας σε μια διαδραστική περιήγηση, όπου θα πραγματοποιηθεί ζωντανή γευσιγνωσία ελαιόλαδων της Λέσβου.
Μαζί με τους επισκέπτες, θα δοκιμάσει επιλεγμένα ελαιόλαδα παραγωγών της περιοχής, εξηγώντας πώς γίνεται σωστά η γευσιγνωσία, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ποιότητας και τι αποκαλύπτει η γεύση και το άρωμα κάθε δείγματος.
«Το Πιάτο της Νοικοκυράς» – Ο κόλπος της Καλλονής στο τραπέζι μας
Μετά την παρουσίαση της Αννίτας Ζάχου, τη σκυτάλη παίρνει η πιο γευστική και δημιουργική δράση του φεστιβάλ: «Το Πιάτο της Νοικοκυράς».
Όλοι όσοι αγαπούν τη λεσβιακή κουζίνα καλούνται να μαγειρέψουν στις κουζίνες τους, να φέρουν το δικό τους πιάτο, εμπνευσμένο από τον Κόλπο Καλλονής, με βασικό υλικό ψάρι, μαλάκιο ή όστρακο της περιοχής.
Τα πιάτα θα δοκιμαστούν από κριτική επιτροπή και τα 3 καλύτερα θα βραβευτούν. Οι νικητές θα παραλάβουν τη συλλεκτική ποδιά του φεστιβάλ και θα έχουν την ευκαιρία να μαγειρέψουν μαζί με τον καλεσμένο Σεφ της διοργάνωσης, στο πλαίσιο των επόμενων εκδηλώσεων!
Η πρώτη βραδιά του φεστιβάλ θα συνεχιστεί με ένα υπέροχο πρόγραμμα του μουσικού σχολείου Δυτικής Λέσβου το οποίο θα συνοδεύσει η Μαρία Σειτανίδου με την χαρακτηριστική φωνή της. Κεράσματα και περίπτερα με τοπικά προϊόντα θα γνωρίζουν τα προϊόντα τους στους παραβρισκόμενους ενώ την πρώτη του εμφάνιση θα κάνει το επίσημο κατάστημα του φεστιβάλ της γιορτής σαρδέλας Καλλονής!
Τη βραδιά θα πλαισιώσει το χορευτικό του ΑΧΟΚ BodyLab