Η Λήμνος γιορτάζει την Ελευθερία της (Απελευθέρωση 8 Οκτωβρίου 1912)

By Οκτωβρίου 04, 2022
Η Λήμνος γιορτάζει την Ελευθερία της (Απελευθέρωση 8 Οκτωβρίου 1912)

Η Λήμνος γιορτάζει φέτος τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, που έγινε στις 8 Οκτωβρίου του 1912.

 

Το Πρόγραμμα Εορτασμού

110ης Επετείου Απελευθέρωσης της Λήμνου

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, η Λήμνος γιορτάζει την 110η Επέτειο της Απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό ζυγό.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα καθορίζεται ως εξής:

Ώρα 07:30: Ο Εορτασμός της ημέρας θα ξεκινήσει με κωδωνοκρουσίες με τη φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Ώρα 08:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Μύρινας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τιμητικού Αγήματος.

Ώρα 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεος συμπαραστατούμενος από τον Ιερό κλήρο της πόλης.

Στην δοξολογία παρακαλούνται να παραστούν:

Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές Νομού Λέσβου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο Διοικητής της 88 Σ.ΔΙ., ο Ειρηνοδίκης, η Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μύρινας, οι Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, οι Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, οι Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ. – Οργανισμών – Τραπεζών, οι Διοικητές της 130 Σ.Μ., της 8ης Μ.Σ.ΕΠ., του Ναυτικού Σταθμού Λήμνου και του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, ο Λιμενάρχης Μύρινας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μύρινας, οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος εν ενεργεία με στολή και αποστρατεία, κατά ιεραρχική τάξη, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – Παράρτημα Λήμνου, ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λέσβου – παράρτημα Λήμνου, ο Εκπρόσωπος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Λήμνου (Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Λήμνου), , ο Εκπρόσωπος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων – Παράρτημα Λήμνου, οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων, οι Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Εργατικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, αντιπροσωπεία της σημαίας των σχολικών μονάδων της Μύρινας και ο Λαός.

Ώρα 11:15: Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου Πεσόντων & κατάθεση στεφάνων από τους:

Εκπρόσωπο της Βουλής, Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Βουλευτές Νομού Λέσβου, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Δήμαρχο, Διοικητή της 88 ΣΔΙ, Διοικητές Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων – Σωματείων- Οργανώσεων – Φορέων. 

Ώρα 11:30: Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των Σωματείων Στίβου, του Περιφερειακού Τμήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Λυκείου Ελληνίδων – Παράρτημα Λήμνου, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Λήμνου και της 88 Σ.ΔΙ.

Ώρα 18:30: Υποστολή της Σημαίας στο Φρούριο Μύρινας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος Αγήματος.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και στον Μούδρο, ήτοι δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων.

Παράλληλες Ενέργειες

  • Σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ., των Τραπεζών, των οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων από την 8η πρωινή της 7ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 8ης Οκτωβρίου
  • Φωταγώγηση των ανωτέρω Καταστημάτων, των οδών, πλατειών, του λιμανιού και του Φρουρίου Μύρινας, κατά τις βραδινές ώρες της 7ης και 8ης Οκτωβρίου 2022.

Τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει ο κος Χρήστος Πάτσης, Φιλόλογος (MSc Φιλοσοφίας) του Εσπερινού Γυμνασίου Μύρινας με Λυκειακές Τάξεις. 

Τελετάρχης στον χώρο του Ηρώου Πεσόντων Μύρινας ορίζεται ο κ. Θωμάς Καραγεώργης

και στο Ηρώο Πεσόντων Μούδρου η κ. Ανδρονίκη Αρκά, υπάλληλοι του Δήμου Λήμνου.

 

 

                                                                                                                                Ο Δήμαρχος

 

 

                                                                                                                         Δημήτριος Μαρινάκης

 

Rate this item
(0 votes)