Χάνουν το εισόδημα τους οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου - Μεγάλες οι ευθύνες της Περιφέρειας

By Οκτωβρίου 18, 2022
Χάνουν το εισόδημα τους οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου - Μεγάλες οι ευθύνες της Περιφέρειας

Σημαντικές παρεμβάσεις στη συζήτηση για την δακοκτονία έγιναν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βορείου Αιγαίο το απόγευμα της Τρίτης 18 Οκτωβρίου από εκπροσώπους φορέων του νησιού. Η μεγάλη διάρκεια της συζήτησης, 4.30 ώρες, ο μεγάλος αριθμός εκείνων που παρακολούθησαν την συζήτηση και των δημοσιογράφων που την κατέγραψαν δείχνει το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι για το νησί της Λέσβου η απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος υπογράμμισε πως ο δάκος ζει και αναπτύσσεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Τόνισε πως οι τρύπες που κάνει ο δάκος στον καρπό χρησιμοποιούνται από άλλα παθογόνα για να αναπτυχθούν. Είπε πως πρέπει να αυξηθεί το μεροκάματο για τους εργάτες της δακοκτονίας για να υπάρξει ενδιαφέρον στελέχωσης των συνεργείων.

Ακόμη ανέφερε πως απαιτείται να γίνεται συστηματική έρευνα στο νησί της Λέσβου ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Κατά την άποψη του οι βιολογικοί ελαιώνες που δεν ψεκάζονται όπως και οι ακαλλιέργητοι ελαιώνες δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα καθώς σε αυτούς είναι πιθανό να αναπτύσσονται έντομα ανταγωνιστικά του δάκου. Κατά την άποψη σήμερα θα πρέπει να λειτουργήσουμε σε κατεύθυνση συνεργασίας με την φύση για τον περιορισμό του δάκου κι όχι σε αντιπαράθεση με την φύση.

Ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης μίλησε ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κοινοτήτων Λέσβου. Ανέφερε πως υπάρχει εκτεταμένη καρπόπτωση στον ελαιώνα της Λέσβου. Κατά την εκτίμηση του φθάνει ως το 40%. Ο κ. Μαμώλης είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφέλο ο οποίος διέκοψε αρκετές φορές την τοποθέτηση του κ. Μαμώλη.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος είπε πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή βιάστηκε να παραδώσει το έργο της δακοκτονίας σε εργολάβους. Από εκεί και πέρα η Περιφερειακή Αρχή δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν και επικαλείται συνεχώς νόμους και θεσμικά πλαίσια. Κατά την άποψη του αυτό που οφείλει να κάνει η Περιφέρεια είναι να διεκδικήσει να έχει αυτά που χρειάζονται για να κάνει σωστή καταπολέμηση του δάκου. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ανέφερε πως θέση της Ομοσπονδίας είναι να ενταχθούν οι βιολογικοί ελαιώνες στο πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου Γιώργος Κατζανός υποστήριξε πως για ακόμη μια φορά γίνεται η ίδια συζήτηση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα. Υποστήριξε πως δεν γίνεται σωστή εποπτεία των ψεκασμών και ανέφερε πως κατά την τελευταία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη του είχε προτείνει να συνδράμουν οι ελαιοτριβείς στην εποπτεία των ψεκασμών. Στην θέση αυτή ο κ. Κουφέλος αντέτεινε την πρόθεση του κ. Κατζανού να συμβάλει στην εποπτεία των ψεκασμών δεν την ασπάζονται όλοι οι ελαιοτριβείς της Λέσβου.

 Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου Χρήστος Κουτλής στην σύντομη παρέμβαση του τόνισε πως η δακοκτονία είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να γίνεται από τις κρατικές υπηρεσίες και την περιφέρεια προκειμένου να είναι αποτελεσματική.

Ο υπεύθυνος Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου Στρατής Νικολάου υπογράμμισε πως η δακοκτονία είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα και ταυτόχρονα δυναμικό. Δηλαδή η επιτυχία του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και εξελίσσεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Κι αυτός τόνισε πως η δακοκτονία πρέπει να υλοποιείται με ευθύνη του κράτους και της περιφέρειας.

Τομεάρχης δακοκτονίας κατά ελαιοπαραγωγών και εργατών δακοκτονίας

Εκ μέρους των γεωπόνων - τομεαρχών του εργάστηκαν φέτος στην δακοκτονία μίλησε η γεωπόνος Βιβή Δίπλα. Η κ. Δίπλα υπογράμμισε πως το κίνητρο για να εργαστεί κανείς στην δακοκτονία είναι το τοπικό συμφέρον και πρόσθεσε «το μεροκάματο για την ελιά καθορίστηκε το 1960 συμβολικά, για τους ανθρώπους που βγαίνανε να δουλέψουν χωρίς να ζητάνε μεροκάματο». Κατά την άποψη της το μεροκάματο των 27 ευρώ για τους εργάτες της δακοκτονίας είναι ικανοποιητικό και υποστήριξε πως αυτό που λείπει είναι η παιδεία.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της η κ. Δίπλα μίλησε με απαξιωτικό τρόπο για τους εργαζόμενους στην δακοκτονία και τόνισε: «Το έχουμε ζήσει και αυτό το τραγικό να μας στέλνει η Περιφέρεια εργάτες. Ούτε για σκουπιδιάρηδες δεν τους θέλαμε (σ.σ. διευκρίνισε ότι αναφέρονταν σε παρελθούσα Περιφερειακή Αρχή χωρίς να προσδιορίσει σε ποια αναφέρονταν). Δεν διανοούμαι  ότι δεν βγαίνουν οι άνθρωποι να ψεκάσουν για τα κτήματα τους. Είμαι 15χρόνια έξω (σ.σ. εννοεί στη δακοκτονίας), αρνούμαι αυτό που λέει ο κ. Κατζανός,  να κάνω το χωροφύλακα (έχω πτυχία και μεταπτυχιακά) κινούμε με βάση την ηθική. Μόνο η ηθική θα τους κάνει να δουλέψουν».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως: «οι χειρότερες δακοκτονίες γίνονταν όταν το έργο εκτελούνταν από τους συνεταιρισμούς. Μεγάλα μεροκάματα, πολύς κόσμος και εντελώς τεμπελιά. Δεν έχω δει πιο νωχελικά συνεργεία και το έλεγα τότε «μόνοι σας σκάβετε το λάκκο σας αύριο δεν θα είσαστε ούτε οι μισοί», επαληθεύτηκα».

 

 

ΠΗΓΗ stonisi.gr

Rate this item
(0 votes)