Ο δάκος κάνει πάρτι... στους ελαιώνες της Μόριας

By Νοεμβρίου 02, 2022
Ο δάκος κάνει πάρτι... στους ελαιώνες της Μόριας

Ο δάκος κάνει πάρτι στους ελαιώνες της Λέσβου και οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού είναι σε απόγνωση. Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης αναφέρει πως μέτρησε περισσότερους από 500 δάκους, την 1 Νοεμβρίου, σε δύο από τις δακοπαγίδες που έχει βάλει ο ίδιος σε ημιορεινό ελαιόκτημα του στην περιοχή της Μόριας. Πρόκειται για μετρήσεις που αφορούν τις τελευταίες 10 ημέρες. Οι δακοπαγίδες έχουν τοποθετηθεί για να καταγράφεται η εξέλιξη του πληθυσμού του δάκου στον ελαιώνα. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τα όσα είχε δηλώσει στο «Ν» τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου τόνιζε πως οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου.

Την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, ο δάκος εμφανίζεται πολύ κινητικός, ιδιαίτερα στους ελαιώνες ποτίζονται. Μικρότερη είναι η προσβολή στους ξερικούς ελαιώνες. Οι βροχές που αναμένονται το Σαββατοκύριακο θα δημιουργήσουν ακόμη καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου, εκτιμά ο κ. Αγγελέλλης καθώς θα αυξηθεί η υγρασία του περιβάλλοντος.

Μια εβδομάδα ως 10 ημέρες μετά τις βροχές, ο καρπός της ελιάς θα φουσκώσει αρκετά και θα γίνει πολύ ελκυστικός για τον δάκο. Η δράση του εντόμου θα συνεχιστεί για όσο διάστημα θα υπάρχουν ικανοποιητικές θερμοκρασίες και υγρασία.

Μια πιθανή καρπόπτωση που θα εμφανιστεί αμέσως μετά την βροχή δεν θα είναι αποτέλεσμα του δάκου τονίζει ο κ. Αγγελέλλης και προσθέτει: «Το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε καρπόπτωση από την αντίδραση των δέντρων στην αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών».

Επιπλέον οι βροχές που έρχονται θα οδηγήσουν σε μείωση των αποδόσεων του καρπού σε ελαιόλαδο, διότι το νερό που θα φθάσει στον καρπό δεν θα μετατραπεί αμέσως σε ελαιόλαδο. Η διαδικασία ελαιοποίησης χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και δεν είναι βέβαιο πως αυτή την περίοδο μπορεί να γίνει ελαιοποίηση τονίζει ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης.

 

ΠΗΓΗ .stonisi.gr

 

Rate this item
(0 votes)