Σάμος : «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση»

By Νοεμβρίου 07, 2022
Σάμος : «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση»

Στους διατροφικούς κανόνες που πρώτος θέσπισε ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στο Καρλόβασι , η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μαργαρίτα Ικαρίου , ο M.Med.Sc. κλινικού διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Παναγιώτης Βαραγιάννης, ο ex. chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας κ. Ευάγγελος Μπιλιμπάς , καθώς και και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαργιωρής.

Οι ομιλητές απάντησαν στο πως και με ποιους τρόπους μπορεί ο τόπος σήμερα να αξιοποιήσει την «Πυθαγόρειο διατροφή» ώστε να αναδείξει τον πρωτογενή της τομέα, αλλά και τον γαστρονομικό τουρισμό.

Επίσης αναφέρθηκαν στο κατά πόσο απαντά η ορθή διαχείριση των ενδημικών προϊόντων αγροτοδιατροφής στη σύγχρονη διατροφική κρίση και την απειλή του υποσιτισμού μέσω της έκδοσης «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» που υπογράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μαργαρίτα Ικαρίου.

Πρόκειται για έναν πολυτελή, συλλεκτικό και καλαίσθητο τόμο, στον οποίο η δημοσιογράφος κ. Μαργαρίτα Ικαρίου επιχειρεί ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της «Πυθαγορείου διατροφής» με την ανάδειξη των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της πατρίδας μας και την παγκόσμια τάση για ποιότητα και όχι ποσότητα στη διατροφή.

Στην έκδοση, περιέχονται 24 πρωτότυπες σύγχρονες vegan συνταγές του ex. chef και παγκόσμιου κριτή γαστρονομίας Ευάγγελου Μπιλιμπά βασισμένες στις αρχές της «Πυθαγορείου διατροφής» και με έμφαση στην ποιοτική αγροτική παραγωγή.

Περιλαμβάνονται ακόμη διατροφολογικές αναλύσεις του M.Med.Sc. κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη σε κάθε συνταγή, αλλά και τα «μυστικά» της υγιεινής διατροφής και πως αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας και της μακροβιότητας του ανθρώπου.

Το εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει την φιλοσοφική θεώρηση του μεγάλου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα για την αξία της διατροφής και τους όρους που τη διέπουν, υπογράφει ο δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαργιωρής.

Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να προβάλλει την Ελλάδα ως έναν τόπο που εφαρμόζει την αρχαία φιλοσοφία της διατροφής στην γαστρονομική της ταυτότητα, αξιοποιώντας στο έπακρο τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, τοποθετεί τη γενέτειρα του Πυθαγόρα, τη Σάμο, στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη ως το μοναδικό νησί παγκοσμίως που εφάρμοζε κανόνες υγιεινής διατροφής από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Η δίαιτα που ακολουθούσε ο φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής Πυθαγόρας ο Σάμιος περιλάμβανε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, και ελάχιστα γαλακτοκομικά.

Η Πυθαγόρειος διατροφή βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες του Πυθαγόρα, ο οποίος πίστευε πως η κατανάλωση κρέατος επηρεάζει τη ροή και την ισορροπία των σωματικών υγρών κατά συνέπεια και τη συνολική υγεία του ανθρώπου, άρα δεν συμπεριλαμβανόταν στο μοντέλο της διατροφής του.

Ο Πυθαγόρας τρεφόταν ως επί το πλείστον με ωμές τροφές. Κατανάλωνε πολλά φρούτα , λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση αυτών των τροφών καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ένα μηχανισμός που φέρεται να συνδέει την παχυσαρκία με την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στην βιβλιοπαρουσίαση παρέστη ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης , η αντιδήμαρχος κ. Αγγελική Γαλανού, η Αντοπεριφερειάρχης Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδεάδου, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καρλοβάσου κ. Δημήτρης Κυπραίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρλοβάσου κ. Μανόλης Νικολού και κάτοικοι της περιοχής .

 

πηγη

Rate this item
(0 votes)