ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

By Δεκεμβρίου 12, 2022
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
 
Konstantina Saminelli
 
Τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών (φοινίκια, κουραμπιέδες κ.λπ.), τα παραδοσιακά κάλαντα, τον στολισμό δέντρου ή μιας βάρκας.
 
Σε πολλά χωριά υπάρχει ένα Χριστουγεννιάτικο κλαδί ελιάς, αντί για δέντρο. H Πρωτοχρονιά συνοδεύεται από έθιμα όπως το «ποδαρικό», με το σπάσιμο του ροδιού (σύμβολο αφθονίας) στην είσοδο του σπιτιού, την μεταφορά «αμίλητου» νερού (αγιασμό από εκκλησία της Παναγίας, αυτός που τον φέρνει στο σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει καθόλου στον δρόμο) για καλή τύχη τη νέα χρονιά, καθώς και το κόψιμο της παραδοσιακής βασιλόπιτας με το φλουρί που θεωρείται σημάδι τύχης σε όποιον το βρειH Πρωτοχρονιά στην Μυτιλήνη συνοδεύονται από έθιμα όπως το "ποδαρικό", με το σπάσιμο του ροδιού (σύμβολο αφθονίας) στην είσοδο του σπιτιού και την "ξεχασμένη" μεταφορά "αμίλητου" νερού.
 
Το "αμίλητο νερό" είναι το αγίασμα απο την Παναγιά την Φανερωμένη στην αγοράς. Η μεταφορά του γινόταν στο κουμάρι και όση ώρα περιίμενε στην ουρά αυτός που θα μετέφερε το νερό , πρίν και κατα την μεταφορά δεν έπρέπε να μιλήσει σε κανέναν , ούτε στον δρόμο! Αυτό το νερό το μοίραζαν στα συγγενικά και φιλικά τους σπίτια και μ αυτό ράντιζαν τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού οι νοικοκυράδες για καλή τύχη!Η εκκλησίτσα συνεχίζει να ανοίγει κάθε νέο έτος τις πόρτες της και το αγίασμά της είναι πάντα προσιτό σε όλους.
 
Rate this item
(0 votes)