Εντυπωσιακή η αλλαγή χρόνου στη Μυτιλήνη! Τηρήθηκε το πατροπαράδοτο έθιμο με το «αμίλητο νερό»!

By Ιανουαρίου 01, 2023
Εντυπωσιακή η αλλαγή χρόνου στη Μυτιλήνη! Τηρήθηκε το πατροπαράδοτο έθιμο με το «αμίλητο νερό»!

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η αλλαγή του χρόνου στη Μυτιλήνη καθώς ο ουρανός της πόλης γέμισε με πυροτεχνήματα που συνοδεύτηκαν από τους σφιριγμούς των πλοίων που βρίσκονταν στο λιμάνι.

https://cdn.stonisi.gr/repository/2022/322605798_496051892634110_965608255455302131_n.jpg

 

Πιστοί στην τήρηση του εθίμου με το αμίλητο νερό Μυτιληνιοί αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου προσήλθαν στην εκκλησίας της Παναγιάς Φανερωμένης για να το παραλάβουν.

 

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και εσωτερικός χώρος

 

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και σώμα νερού

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

 

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και εσωτερικός χώρος

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

 

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται, φωτιά και πυροτεχνήματα

 

Μπορεί να είναι εικόνα ουρανός

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Μυτιλήνη και με το γύρισμα του χρόνου από όλες τις γωνιές της πόλης ξεκινούν παρέες με κατεύθυνση τη μικρή εκκλησιά της Παναγιάς της Φανερωμένης, στη βόρεια πλευρά της πόλης, σε ένα σοκάκι βαφτισμένο «οδός Μαιάνδρου» λίγα μέτρα από το γενί τζαμί.

Οι βρύσες στο κέντρο της εκκλησιάς τρέχουν ασταμάτητα νερό, με το οποίο οι πιστοί αφού προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγιάς με το «ρόδον το αμάραντον» στο χέρι, «νίβονται», βρέχουν δηλαδή το πρόσωπο τους. Στη συνέχεια γεμίζουν με «αγίασμα», το νερό δηλαδή από τις βρύσες, το σκεύος που έχουν μαζί τους (πήλινο παλιότερα) και με ένα λιόκλαδο μέσα ή ένα κλαδί από μυρτιά οδεύουν στο σπίτι τους για το «ποδαρικό».

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το «ποδαρικό» είναι αυτός ή αυτή που μεταφέρει το νερό να το κάνει χωρίς να μιλήσει. Να ‘ναι δηλαδή το νερό «αμίλητο».

Ακολουθεί το «ποδαρικό» στο σπίτι από το «αφεντικό» του ή το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογένειας. Το λιόκλαδο ή το κλαδί της μυρτιάς στερεώνεται στην πόρτα. Το ρόδι σπάει με δύναμη στο κεφαλόσκαλο κι η πέτρα για να' ναι όλοι γεροί «σαν την πέτρα» πετιέται μαζί με κέρματα μέσα στο σπίτι. Ακολουθεί το ράντισμα των χώρων του σπιτιού με το «αμίλητο» νερό.

Το έθιμο τηρείται ως και στις ημέρες μας, ενώ στη σημερινή του μορφή ακολουθείται μετά το 1922. Ως τότε το «αμίλητο» νερό το έπαιρναν από οιαδήποτε δημόσια βρύση της πόλης.

ΠΗΓΗ stonisi.gr

 

Rate this item
(0 votes)