Τέσσερα τυριά της Λέσβου και της Λήμνου ανάμεσα στα 50 κορυφαία του 2022!

By Ιανουαρίου 03, 2023
Τέσσερα τυριά της Λέσβου και της Λήμνου ανάμεσα στα 50 κορυφαία του 2022!

Τέσσερα τυριά της Λέσβου και της Λήμνου συγκατάλεγει στα κορυφαία 50 τυριά του 2022 το περιοδικό Τυροκόμος

Τα τυριά αυτά είναι:

Το Μελίχλωρο Βίγλα Λήµνου, το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το Καλαθάκι Λήµνου, και το Κασέρι

Τι αναφέρει για το καθένα:

Για το Μελίχλωρο Βίγλα Λήµνου – Στο Εθνικό Ευρετήριο ‘Αυλης Κληρονοµιάς (Αιγοπρόβειο)

Ενα παραδοσιακό τυρί της Λήµνου, το οποίο υπόκειται σε φυσική αφυδάτωση και αποκτά σκληρή υφή είναι το Μελίχλωρο, το οποίο πρόσφατα καταγράφηκε ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ελλάδας. Στενά συνδεδεµένο µε τη γαστρονοµία των κατοίκων του νησιού, το Μελίχλωρο ή Μελίπαστο, όπως ονοµάζεται, παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και βασικό στάδιο της παραγωγής του είναι η στράγγισή του, που γίνεται σε σκιερούς και καλά αεριζόµενους χώρους και σε περιόδους όπου η υγρασία είναι σχετικά χαµηλή, µετά το τέλος της άνοιξης. Σε πρώτη φάση το τυρί αποκτά υφή µεταξύ χλωρού και ξηρού (Μελίχλωρο), ενώ όταν προχωρήσει η αφυδάτωση γίνεται σκληρό. Είναι ιδανικό για τρίψιµο, για σαγανάκι ή ως επιτραπέζιο. Παρασκευάζεται από το Αγρόκτηµα Βίγλα το οποίο ξεκίνησε την παραγωγή του το 2017, σε ένα υπερσύγχρονο τυροκοµείο που στήθηκε σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο στην περιοχή Άλιπας του Κάσπακα. Όλα τα τυροκοµικά και γαλακτοκοµικά προϊόντα του Αγροκτήµατος, µεταξύ των οποίων Φέτα ΠΟΠ Λήµνου, Καλαθάκι ΠΟΠ Λήµνου, Ανθότυρος και Γιαούρτι, παρασκευάζονται αποκλειστικά από γάλα αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής που διαβιούν στον Κάσπακα Λήµνου, ενώ εξάγονται σε διεθνείς αγορές.

Για το Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ – Από την OΠ Γάλακτος του ΑΣ Μανταµάδου (Αιγοπρόβειο)

Πικάντικη γεύση και σκληρή υφή για το παραδοσιακό σκληρό ΠΟΠ τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη από πρόβειο γάλα ή µείγµατά του µε κατσικίσιο. Ωριµάζει για τρεις τουλάχιστον µήνες σε υπόγειες αποθήκες και δροσερούς θαλάµους. και είναι γνωστό και µε το όνοµα «Κεφαλάκι». Οι παλιότεροι το διατηρούσαν σε ελαιόλαδο, για το λόγο αυτό άλλωστε έχει πάρει το όνοµα «Λαδοτύρι». Η µέση σύστασή του είναι µέγιστη υγρασία 38% και λίπος επί ξηρού 40%. Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι. Η ιστορία της συλλογικής οργάνωσης των κτηνοτρόφων στην περιοχή του Μανταµάδου Λέσβου ξεκίνησε το 1959 ενώ το 2018 συστάθηκε η Οργάνωση Παραγωγών στον τοµέα του αιγοπρόβειου γάλακτος, η οποία επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Στα υπόλοιπα προϊόντα της ανήκουν η Γραβιέρα, η Ξερή και Νωπή Μυζήθρα και η Φέτα ΠΟΠ.

Για το Καλαθάκι Λήµνου ΠΟΠ – Αποκλειστικά από ζώα ελεύθερης βοσκής (Αιγοπρόβειο)

Πλούσιο σε γεύση τυρί, που παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα καταπράσινα λιβάδια της Λήµνου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασµό µε το µικροκλίµα του νησιού καθορίζει τη γεύση και την ποιότητα του γάλακτος και χαρίζει ξεχωριστή γεύση στο παραγόµενο τυρί. Αποτελεί προϊόν της Χρυσάφης ΑΒΕΕ, µιας οικογενειακής επιχείρησης στο νησί της Λήµνου µε µακρά γαστρονοµική παράδοση που παράγει φυσικά, αυθεντικά ελληνικά τυροκοµικά προϊόντα µε προέλευση ΠΟΠ.

Για το Κασέρι ΠΟΠ Θυµέλη – Με τροπικό και µπαχαρένιο χαρακτήρα (Αιγοπρόβειο)

Αποτελεί προϊοντικό σύµβολο της Τυροκοµικά Θυµέλης και παράγεται από το 1945 το οµώνυµο Κασέρι ΠΟΠ. Αποτέλεσε µάλιστα την πρώτη παραγωγή του τυροκοµείου, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ευριπίδη Θυµέλη και τον πατέρα του και έφτασε από την ακριτική Άντισσα της Λέσβου να προµηθεύει τα σούπερ µάρκετ Σκλαβενίτης. Πρόκειται για ένα ηµίσκληρο τυρί µε ελαφρά πικάντικη γεύση και συµπαγή µάζα χωρίς οπές στο σώµα του, που ωριµάζει για τουλάχιστον τρεις µήνες αποκτώντας µια µαλακιά βουτυράτη γεύση. Ας σηµειωθεί ότι µε την τρίτη πλέον γενιά στο τιµόνι της εταιρείας και συγκεκριµένα τον Ευριπίδη Θυµέλη, εγγονό του ιδρυτή, η Ε. Θυµέλης Α.Β.Ε.Ε. αναπτύσσει νέα προϊόντα και νέες αγορές. Σε συνεργασία µάλιστα µε το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και τον αναπληρωτή καθηγητή ∆ηµήτρη Σκάλκο σχεδιάζει να παράξει ένα καινοτόµο τυρί, τύπου Λαδοτύρι, υψηλής διατροφικής άξιας και µε δυνατότητα συντήρησης σε θερµοκρασία περιβάλλοντος. Θα παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα µε µειωµένο αλάτι, µειωµένα λιπαρά και θα συντηρείται σε ελαιόλαδο Λέσβου, εµπλουτισµένο µε τοπικά βότανα και αρωµατικά φυτά. «Ένα premium προϊόν που δίνει έµφαση στο χαρακτήρα του ντόπιου» αναφέρει ο Ευριπίδης Θυµέλης.

tirokomos2 page 0001

tyrokomos cover page 0001

Στην περίπτωσή μας, όπως αναφέρει το περιοδικό Τυροκόμος  η φρέσκια έκδοση του «Τυροκόμου» και η τρίτη κατά σειρά κυκλοφορία του Top 50 με τις κορυφαίες επιλογές ελληνικών τυριών, έρχονται να ανακαλύψουν τον ανεξερεύνητο πλούτο της εγχώριας τυροκομίας αλλά και τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται από τις νέες διεθνείς τάσεις της καταναλωτικής ζήτησης και το σύγχρονο μοντέλο διατροφής.

Πολλές φορές, μέσα από τη σύνθετη μορφή των προβλημάτων που ανακύπτουν σε κάθε παραγωγική διαδικασία, χάνεται η ομορφιά που κρύβει η δημιουργία.

Ωστόσο, τα πράγματα προχωρούν και ειδικά στο πεδίο της τυροκομίας κινούνται σε πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια. Η ίδια η κοινωνία ανακαλύπτει εκ νέου με τον καιρό, το βάθος της γνώσης που έχει συσσωρευθεί στο πέρασμα των αιώνων και στον συγκεκριμένο κλάδο. Την ίδια στιγμή, μικρά και μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα επενδύουν με ζωηρό ενδιαφέρον στην εν λόγω παραγωγή, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία, με τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας και τη μακραίωνη τυροκομική παράδοση.

Βλέπουμε έτσι τον τελευταίο καιρό να κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους στην αγορά, νέες πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες και να κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών ξεχασμένες κατηγορίες τυριών, όπως είναι τα κατσικίσια και τα βουβαλίσια που για χρόνια έμεναν στα αζήτητα. Παράλληλα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και της επιστήμης, εντείνεται το ενδιαφέρον για παλαιωμένα τυριά, όπως και για τυριά εμπλουτισμένα με βότανα, ελαιόλαδο και ξεχωριστές γεύσεις. Ακόμα και στην καταξιωμένη Φέτα, δεν λείπουν οι επίμονες προσπάθειες τυροκόμων για εκδοχές με πίστη στη βιολογική παραγωγή ή σε πρώτη ύλη που προέρχεται από τη μετακινούμενη κτηνοτροφία και τις ελεύθερες βοσκές των ορεινών όγκων.

Θα ήταν βέβαια λάθος να πει κανείς ότι όλα κυλούν ρολόι. Η οργανωμένη Πολιτεία αλλά και όλοι οι συντελεστές του κλάδου οφείλουν να σέβονται τον πολύτιμο θησαυρό των ελληνικών τυριών και να περιφρούν την ταυτότητά του. Σε κάθε περίπτωση, εκδόσεις όπως το Top 50 by Τυροκόμος, είναι εδώ, για να διαφυλάττουν με συνέπεια αυτό τον πολιτισμό.

Rate this item
(0 votes)