"Έφυγε" και ο Ερρίκος Ανδρέου. Η σχέση του με τη Λέσβο και τα γυρίσματα στο νησί...

By Ιανουαρίου 22, 2023
"Έφυγε" και ο Ερρίκος Ανδρέου. Η σχέση του με τη Λέσβο και τα γυρίσματα στο νησί...
"Έφυγε" και ο Ερρίκος Ανδρέου
Η συνεργασία του με τον Πάνο Κοντέλλη με καταγωγή από Μεσότοπο Λέσβου στις ταινίες "Παπαφλέσσας" με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, "Εκείνος και εκείνη" με την Τζένη Καρέζη, "Ο Διχασμός" με τον Πέτρο Φυσσούν και την Έλλη Φωτίου, "Το αγκίστρι", "Έρωτας δίχως σύνορα", "Επιστροφή", "Ο Προδότης πρέπει να πεθάνει".
Ο "Παπαφλέσσας", ήταν συμπαραγωγή της "Φίνος Φιλμ", της "Καραγιάννης-Καρατζόπουλος" και του Τζέιμς Πάρις (Δημήτρης Παρασχάκης) με καταγωγή από Βατούσα Λέσβου ο οποίος χρηματοδότησε και την ταινία "Επιστροφή" και τον Διχασμό που γυρίστηκε στο Μόλυβο.
Επίσης με δαπάνες του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζέιμς Πάρις γυρίστηκε "Ο Λεσβιακός Αύγουστος" μια ερωτική, δραματική ταινία (μετέπειτα γνωστή και ως Οι λύκαινες ή Κατακραυγή) παραγωγής του 1973-74, σε σενάριο Πέτρου Αναγνωστόπουλου και σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου γυρίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στο Πλωμάρι και κάποιες σκηνές σε ξενοδοχείο του Μόλυβου και στις θερμές πηγές της λουτρόπολης της Θερμής ή της Γέρας.
Το «αντίο» της Φίνος Φιλμ με αποσπάσματα από τις ταινίες του.
Σήμερα τα ξημερώματα έφυγε από κοντά μας ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μας και σεναριογράφος Ερρίκος Ανδρέου, σε ηλικία 84 ετών.
Χαμηλών τόνων, με παιδεία, υπευθυνότητα και κουλτούρα, μεγάλωσε στη Νότια Αφρική, σπούδασε στη Ρώμη και εκτέθηκε σε πλήθος ερεθισμάτων που τον ωρίμασαν σκηνοθετικά και τον προετοίμασαν για μια σπουδαία πορεία. Εκείνος προτίμησε να εξελίξει την κινηματογραφική τέχνη στον τόπο του, αψηφώντας τις πολλές ευκαιρίες που του δόθηκαν για διεθνή καριέρα.
Με τον Φίνο συνεργάστηκε μόνο σε τρεις ταινίες, όμως σε μια εξ αυτών – «Τα Δύο Πόδια σε ένα Παπούτσι» (1969) – γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, την Νόρα Βαλσάμη, με την οποία παντρεύτηκαν και απέκτησαν ένα γιο.
Ο Ερρίκος Ανδρέου διακρίθηκε για πολλές ταινίες του και αναγνωρίστηκε από το σύνολο του πολιτιστικού κόσμου.
Μερικές από τις σπουδαιότερες διακρίσεις του περιλαμβάνουν:
• To 1965, η ταινία «Επιστροφή» κέρδισε βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
• Το 1966 η ταινία «Διχασμός» κέρδισε το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο.
• Το 1970 η ταινία «Ανταρσία των 10» κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
• Το 1971 η ταινία «Παπαφλέσσας» κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Πλοκή: Ο αγώνας και το ηρωικό τέλος του Γρηγορίου Δικαίου Φλέσσα(Δημήτρης Παπαμιχαήλ), στο Μανιάκι, κατά τη σύγκρουση με τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο αγωνιστής έμεινε στην Ιστορία ως Παπαφλέσσας, ο μπουρλοτιέρης των ψυχών.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης". Ξεκίνησε να προβάλλεται σε όλους τους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου 1971.
Η ταινία ήταν συμπαραγωγή της "Φίνος Φιλμ", της "Καραγιάννης-Καρατζόπουλος" και του Τζέιμς Πάρις. Η διανομή και εκμετάλλευση της ταινίας ανήκει στην "Καραγιάννης-Καρατζόπουλος". Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 297.817 εισιτήρια. Ήρθε στην 10η θέση σε 90 ταινίες.
Τα συλλυπητήρια μας στην λατρεμένη του σύζυγο Νόρα Βαλσάμη και τον γιο της για την μεγάλη αυτή απώλεια.
 
 
 
Rate this item
(0 votes)