Αύριο στη Χίο το κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για το κεντρικό λιμάνι

By Μαρτίου 16, 2023
Αύριο στη Χίο το κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για το κεντρικό λιμάνι

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για να γίνει ο έλεγχος στο λιμάνι της Χίου μετά τις επισημάνσεις του Λιμενάρχη Χίου, Παντελή Βατούση - που έγιναν και ραδιοφωνικά- στις 8 Μαρτίου και που μετά από τη συνέντευξη του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Κυριάκου Ζωάνου, οδήγησαν στην απόφαση της Attica Group να εκτελεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τη Χίο, μέσω Μεστών, έως ότου λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια προσέγγισης των πλοίων της στον κεντρικό λιμένα του νησιού.

Σήμερα σε επικοινωνία τους με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής Χίου και Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης αλλά και ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρματζης, ζήτησαν να έρθει άμεσα στη Χίο κλιμάκιο του υπουργείου για να εξετάσει τα ζητήματα που θέτει ο λιμενάρχης, κάτι που τελικά θα γίνει αύριο Παρασκευή.

 Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, μετά όλα όσα έχουν προηγηθεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανηφορικά με την ασφάλεια του κεντρικού Λιμένα, θα γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος από τους εδικούς που θα κρίνουν το Λιμάνι και θα προτείνουν , αν χρειαστεί, βελτιωτικές παρεμβασεις.

«Ξαφνικά όλοι έγιναν ειδικοί για το θέμα», σχολίασε ο Δήμαρχος Χίου επισημαίνοντας ότι «όσοι μιλούν , κυρίως αν έχουν υπεύθυνες θέσεις, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

Ο ίδιος υπογράμμισε , μετά και την χθεσινή συζήτηση του θέματος στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, ότι ένα Λιμάνι που μέχρι χθες μας εξυπηρετούσε  έγινε ξαφνικά «κακό» μέσα σε μια μέρα.

Ο Δήμαρχος Χίου, που έχει κατά το παρελθόν διατελέσει και πρόεδρος του  Λιμενικού Ταμείου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι  έχουν γίνει πολλά βήματα αναφορικά με την βελτίωση του λιμανιού τονιζόταν ότι κυρίως ότι αφορά την εκβάθυνση είναι μια διαδικασία  που γίνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον ίδιο να επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μια συζήτηση για την αξιοποίηση του Λιμένα των Μεστών αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά σε μια νύκτα.

«Δεν  μπορείς να σηκώσεις μια πόλη 40.000 κατοίκων εν μια νυκτί και να τη μεταφέρεις από τη μια άκρη στην άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έγινε και στο master plan του Λιμανιού  με τον κ. Κάρμαντζη να τονίζει ότι από το 2020 έχει γίνει μεγάλη πρόοδο  και  πολλές μετατροπές σε αυτό που είχε παρουσιαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τις διαδικασίες να είναι ταχύτατες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κυριάκος Ζωάνος, δήλωσε ότι  προχωρούν ενέργειες για τους προσκρουστήρες αλλά και για την βυθομέτρηση η οποία θα γίνει από το Πολεμικό Ναυτικό.

«Από τον Οκτώβρη έχουμε καταθέσει αίτημα για την αποκατάσταση των βυθών στον κεντρικό λιμένα όμως η τελική έγκριση ήρθε τον Φεβρουάριο, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία», πρόσθεσε ο κ .Ζωάνος.

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)