Μπουρνούς σε Πλεύρη: Να στελεχωθούν άμεσα τα Περιφερειακά Ιατρεία του Ευεργέτουλα

By Απριλίου 20, 2023
Μπουρνούς σε Πλεύρη: Να στελεχωθούν άμεσα τα Περιφερειακά Ιατρεία του Ευεργέτουλα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, κατέθεσε ο Βουλευτής Π.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση λειτουργίας των δύο Περιφερειακών Ιατρείων της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα.

Αρχικά, ο Γ. Μπουρνούς υπογραμμίζει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ότι  παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του στο παρελθόν προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - μέσω πλήθους ερωτήσεων και αναφορών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου - η υποστελέχωση των δομών Υγείας όλων των βαθμίδων στη Λέσβο και η συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας τους συνεχίζονται, στερώντας αναγκαίες υπηρεσίες υγείας στις τοπικές κοινωνίες του νησιού.

Στα ήδη γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του νησιού και το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σημειώνει ο Βουλευτής, προστίθεται και η εγκατάλειψη των Περιφερειακών Ιατρείων Κάτω Τρίτους και Ιππείου της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα, που υπολειτουργούν κατόπιν επίσκεψης ιατρού μία ή δυο φορές την εβδομάδα μία ή δυο φορές την εβδομάδα, με υποτυπώδη ιατρικό εξοπλισμό και χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό.   

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επισημαίνεται στην ερώτηση, εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής εφόσον έχει καταστεί αδύνατη η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας προς αυτούς στον τόπο κατοικίας τους και απαιτείται η μετάβαση τους στη Μυτιλήνη, που σε πολλές περιπτώσεις για αντικειμενικούς λόγους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Κλείνοντας την νέα του παρέμβαση για τις δομές Υγείας της Λέσβου, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον Θ. Πλεύρη να προβεί στην άμεση στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να παρέχεται επαρκώς η οφειλόμενη από την Πολιτεία ιατρική κάλυψη των κατοίκων της περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Αθήνα, 19 Απριλίου 2023

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Άμεση στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων στην Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα του Δήμου Μυτιλήνης».

Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και οχλήσεις μας στο παρελθόν - μέσω πλήθους ερωτήσεων και αναφορών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου - η υποστελέχωση των δομών Υγείας όλων των βαθμίδων στη Λέσβο και η συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας τους συνεχίζονται, στερώντας αναγκαίες υπηρεσίες υγείας στις τοπικές κοινωνίες του νησιού.

Στα ήδη γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του νησιού και το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης  - και που παραμένουν άλυτα εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας -   προστίθεται και η εγκατάλειψη των Περιφερειακών Ιατρείων της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα Λέσβου.

Συγκεκριμένα, τα Περιφερειακά Ιατρεία Κάτω Τρίτους και Ιππείου υπολειτουργούν με υποτυπώδη ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι ως άνω δομές υγείας λειτουργούν κατόπιν επίσκεψης ιατρού μία ή δυο φορές την εβδομάδα ενώ από τη στελέχωση τους απουσιάζει παντελώς το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής εφόσον έχει καταστεί αδύνατη η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας προς αυτούς στον τόπο κατοικίας τους και απαιτείται η μετάβαση τους στη Μυτιλήνη, που σε πολλές περιπτώσεις για αντικειμενικούς λόγους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα του Δήμου Μυτιλήνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να παρέχεται επαρκώς, η οφειλόμενη από την Πολιτεία, ιατρική κάλυψη των κατοίκων της περιοχής;

Rate this item
(0 votes)