Μήπως το «Πρέβελης» ήρθε για να μείνει;

By Μαϊος 08, 2023
Μήπως το «Πρέβελης» ήρθε για να μείνει;

Η επικείμενη απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Group Attica ήδη άρχισε να δίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το δοκιμαστικό δρόμολογιο που θα κάνει το «Πρέβελης» στην γραμμή Πειραίας – Χίος – Μυτιλήνη δείχνει πως τα πλοία της ΑΝΕΚ μπαίνουν στον σχεδιασμό των δρομολογίων της Group Attica. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε συγχωνεύσεις δρομολογίων που εκτελούσαν οι δύο εταιρείες και αντικαστάσεις πλοίων προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου στόλου. Κεντρικός στόχος είναι να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας έτσι ώστε να βελτιωθεί η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου.

του Νίκου Μανάβη

Ο μήνας που συνήθως υλοποιούνται οι προαναφερόμενες αλλαγές είναι ο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της συμφωνίας απορρόφησης της ΑΝΕΚ. Μέσα στο σχεδιασμό του ομίλου για καλύτερη αξιοποίηση του στόλου του είναι πολύ πιθανό να δούμε το «Πρέβελης» στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, όπου οι ανάγκες μεταφοράς επιβατών και οχημάτων είναι σημαντικά μικρότερες.

Ο τρόπος που εμφανίζεται στο βόρειο Αιγαίο, το 43 ετών πλοίο της ΑΝΕΚ, θυμίζει τον τρόπο που ήρθε το «Φαίδρα» της Minoan Flying Dolphin (σημερινή Hellenic Seaways), πριν από 20 και πλέον έτη. Το «Φαίδρα» ήταν συμβατικό επιβατικό – οχηματαγωγό που είχε τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με το «Θεόφιλος» της ΝΕΛ. Μόνο που τότε η είσοδος δεύτερης ακτοπλοϊκής εταιρείας στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή του βορείου Αιγαίου ενίσχυσε τον ανταγωνισμό. Μερικά χρόνια αργότερα στο βόρειο Αιγαίο δρομολογήθηκαν τα Νήσος Μύκονος και Νήσος Χίος (σημερινά Blue Star Myconos και Blue Star Chios) που μείωσαν δραστικά το χρόνο του ταξιδιού κατά την δεκαετία του 2000.

Σήμερα η πιθανή δρομολόγηση του «Πρέβελης» ή ενός άλλου πλοίου αντίστοιχων δυνατοτήτων θα γίνει μόνο και μόνο για να μειώσει τα λειτουργικά κόστη ομίλου. Τον ίδιο ρόλο παίζει και το «Διαγόρας» που σήμερα είναι στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη. Μια άλλη πιθανή «λύση» είναι το «Smyrna di Levante», σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους.

Όσοι γνωρίζουν τις δυνατότητες του «Πρέβελης» τονίζουν πως το πλοίο κινείται με ταχύτητα 16 μιλίων ανά ώρα αυτή την εποχή και τονίζουν πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και τα 18 μίλια την ώρα. Το «Διαγόρας», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 21,1 μίλια ανά ώρα κατά συνέπεια η υπηρεσιακή του ταχύτητα είναι περίπου 19 μίλια. Το 46 ετών «Smyrna di Levante», με τον εντυπωσιακό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 18 μίλια ανά ώρα. Δηλαδή και τα τρία προαναφερόμενα πλοία αναπτύσσουν χαμηλές ταχύτητες και παράλληλα είναι έχουν μικρή μεταφορική ικανότητα σε επιβάτες και οχήματα.

Το εναλλακτικό σενάριο είναι την χειμερινή περίοδο να γίνει περικοπή δρομολογίων και να πάψει η γραμμή να εξυπηρετείται με 6 δρομολόγια την εβδομάδα το χειμώνα και 7 δρομολόγια το καλοκαίρι. Μόνο που το σενάριο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως τα τέλη του Απριλίου του 2024, διότι θα πρόκειται για παραβίαση παλαιότερης απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στο παρελθόν η περικοπή δρομολογίων στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη αποφεύχθηκε με την χορήγηση μικρών επιδοτήσεων για προσεγγίσει σε Ψαρά και Οινούσσες. Σε κάθε περίπτωση όμως όλα δείχνουν πως η γραμμή που σε άλλες εποχές κέντριζε το ενδιαφέρον πολλών ακτοπλοϊκών εταιρειών πλέον αντιμετωπίζεται ως άγονη γραμμή.

 

 

ΠΗΓΗ stonisi.gr 

Rate this item
(0 votes)