Με αυτό το δελτίο τύπου η Περιφέρεια προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για ένα Φεστιβάλ, που κανείς δεν κατάλαβε και κανείς δεν ζήτησε.
Τρελό κράξιμο στο facebook της Προέδρου του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου
"Μια ιστορική αναδρομή με οδηγό την τέχνη , στο νησί του Ομήρου και στον πολιτισμό που άνθισε από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα με στόχο να αναδειχθούν και να προβληθούν οι ομορφιές της Χίου και τα μοναδικά στον κόσμο αρχιτεκτονικά της μνημεία .Μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων -και όχι μαθημάτων ιστορίας - που σκοπό έχει να εμπνεύσει ,να διασκεδάσει , και καθ’ υπέρβαση να ενώσει εποχές ,τοπία, μνήμες και νόας ανθρώπων με τρόπο που μόνο η τέχνη γνωρίζει και μπορεί.
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 8.00μμ στην πλατεία του Κάστρου της Χίου μία ιδιαίτερη εικαστική παράσταση που θα ζωντανέψει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής ,ποίησης και θεάματος με ιστορικές αναφορές . Την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος και την εικαστική επιμέλεια ο σημαντικότατος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ. Ας σημειωθεί ότι τα 18 κοστούμια τα οποία θα παρουσιαστούν την βραδιά αυτή φορεμένα από 18 Χιώτισσες και Χιώτες, έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στη συνέχεια στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο. Τις μουσικές επιλογές επιμελείται ο Νίκος Τριβουλίδης, διευθυντής ανάπτυξης και μέλος της Διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη καθώς επίσης και μουσικός παραγωγός της ΕΡΤ. Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα οπερατικό συγκρότημα, τους OPERATICAL , που θα ερμηνεύσει λυρικά τραγούδια.Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού.Οι συντελεστές της παράστασης θα φορούν κοστούμια εποχής, δημιουργίες του γνωστού σχεδιαστή Λάσκαρη.
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 7.30 μμ, θα δοθούν διαλέξεις του Ιωάννη Μετζικώφ και του Μανώλη Βουρνού (με θέμα την Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική στην Χίο ) στο Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" και θα εγκαινιαστεί η έκθεση κοστουμιών του Ιωάννη Μετζικώφ με παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη -μεταλλουργού Πάρι Σίβρη.
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 11.00 Ολύμποι
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 19.30 Μεστά
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 11.00 Μεστά
Στην πλατεία των Ολύμπων και των Μεστών η 15μελης ομάδα μεσαιωνικής αναβίωσης Ritter Hellas θα μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα με ιππότες ,πριγκίπισσες ,ξιφομάχους και μελωδούς με έναν διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους τρόπο. Ευγενική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει η Παραολυμπιονίκης πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη.
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 8.30 μμ στην πλατεία του χωριού στα Μεστά γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα.
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 9.00 μμ στον Βοτανικό κήπο Νενήτων , σημείο συμβολικό με θέα όλη την Χίο και όλο το Αιγαίο, η Βορειοαιγαιοπελαγίτισσα Ελευθερία Αρβανιτάκη θα τραγουδήσει σε μια συναυλία ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο."
Τρελό κράξιμο για την Περιφέρεια στο facebook της Προέδρου του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου
Η κ. Ξένη Φύλλα Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου, ανέρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook απόσπασμα από την εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ" με την άποψη της για το καρακιτσαριό που ετοιμάζεται και τα σχόλια πήραν φωτιά....
"Θυμάμαι το μακρινό 1978, για σκεφτείτε τι έκανε και που ήταν ο καθένας σας πριν 44 χρόνια, όσοι είσαστε τότε γεννημένοι, που πήγαινα με τα πόδια στην οδό Γερανίου, απέναντι από την «Καθημερινή» που βρίσκονταν τότε τα επίπεδα πιεστήρια και κουβάλαγα στο ώμο, που λεφτά για… ΤΑΧΙ, χύμα την εφημερίδα του Συλλόγου Χίων Σπουδαστών την «Χιώτικη Φωνή» την οποία πηγαίναμε στην οδό Νικηταρά να την διπλώσουμε, να την ταχυδρομήσουμε για να κατεβεί στην Χίο.
Τότε μια κοπελίτσα σαν τα κρύα νερά, μια βέρα Μεστούσαινα η Ξένη Φύλλα κουβάλαγε και αυτή τον «Πέτασο» την εφημερίδα των απανταχού Μεστουσίων, για να κάνει την ίδια δουλειά, να διαβάζουν κάτι τι της ωφελιάς στο χωριό.
Και το θυμήθηκα τώρα που όσοι ψήφισαν το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που θα πετάξει 37.000 ευρώ για να γελάσει στη Χίο και το παρδαλό κατσίκι, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους, να επιχειρηματολογήσουν τι σχέση με την ιστορία του νησιού έχει μια καρακιτσαριό φιέστα, που θα σουλατσάρει στο Κάστρο και τα Μεστά…Ιππότες, Μαρκησίες και Πριγκίπισσες, να μας θυμίσουν την εποχή των Γενοβέζων, που την… απόλαυσαν τόσο πολύ οι Χιώτες, που όταν πρόβαλαν οι Οθωμανοί τους δέχτηκαν ως… ελευθερωτές.
Και επειδή κατάπιαν τη γλώσσα τους πλην του Γιώργη Αμπαζή, που το καταψήφισε, δίνω το λόγο στην Ξένη, που ξαναγράψαμε κάτι της ξέρει παραπάνω από πολιτισμό από αυτούς που δεν σέβονται όχι μόνο το δημόσιο χρήμα αλλά και την ιστορία του νησιού.
«Αγαπητέ Γιάννη, διάβασα την αναφορά σου σε σχετικό δημοσίευμα, στη συζήτησή που είχαμε σχετικά με την… «εμπνευσμένη!!» παρουσίαση των Μεστών ως χώρου δράσης Ιπποτών και μαρκησιών, τροβαδούρων, ξιφομάχων και πριγκίπων, και έχω να σου συμπληρώσω επίσης κάτι που νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό:
Εκείνος που θα αδικηθεί από μια τέτοια παράσταση που σχεδιάζει η περιφέρεια, θα είναι ο… Αγάς του χωριού μας, ο οποίος με την καλή και μεγάλη του καρδιά να διασκεδάσει τους Χιώτες, θα κληθεί να αντιμετωπίσει οργανωμένες και κυρίως καλοπληρωμένες παραστάσεις, που ο καημένος αδυνατεί να ανταγωνισθεί όσο και αν η φαντασία και το χιούμορ του, τον βοηθάει.
Θα φέρουν εισαγόμενους ιππότες και μαρκησίες, άλογα, δόρατα, ξίφη, τραβαδούρους και πρίγκιπες και τι δεν θα έχει το καλοκαιρινό καρναβάλι.
Μόνο σχέση με την ιστορία του τόπου μας δεν θα έχει…
Πού να φανταστεί ο δύστυχος Μεστούσης του μεσαίωνα που ήταν ένας σκλάβος καλλιεργητής των σκίνων και που η ζωή του είχε κάποια αξία μόνο επειδή ήξερε να καλλιεργεί και να συλλέγει το μαστίχι που προσπόριζε στους Γενοβέζους 4.000.000 χρυσά δουκάτα το χρόνο (ποσό που αν αποπληθωριστεί και ληφθεί υπόψιν η σπανιότητα της κυκλοφορίας του χρήματος την εποχή εκείνη, καθώς αναφέρει ο αείμνηστος καθηγητής Β. Φίλιας αντιστοιχεί με αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια!).
Πού να φανταστεί, λοιπόν, πως το 2022 κάποιος άρχοντας (όχι Γενοβέζος, αλλά Έλληνας) θα παρουσίαζε την ζωή του παραμυθένια και αυτό για χάρη της τουριστικής προβολής.
Τον πληροφορούμε όμως πως οι τουρίστες δεν θέλουν να βλέπουν παραμύθια, αυτά τα βλέπουν όποτε θέλουν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Οι τουρίστες θέλουν να βλέπουν και να συμμετέχουν στην πραγματική ιστορία και τα έθιμα του τόπου. (Και από αυτά τα Μεστά είναι πολύ πλούσια και αν θέλει λοιπόν η Περιφέρεια, μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξή τους).
Που να φανταστεί, λοιπόν, ο μεσαιωνικός Μεστούσης, πως θα τον έντυναν… Ιππότη με ξίφος και πανοπλία και πως η δύστυχη Μεστούσαινα θα μεταμφιεζόταν για το καλό…του τουρισμού και της “κονόμας” σε μαρκησία.
Πού να φανταστούν τα δύστυχα γεροντάκια της εποχής που «έκλεβαν» από τον κόπο τους λίγο μαστίχι για να θυμιάσουν τα εικονίσματα, (αψηφώντας τον τρομακτικό φόβο να ακρωτηριαστούν από τους δυνάστες), πως θα παρουσιαζόταν από τους απογόνους τους ( σαν ευτυχισμένοι τροβαδούροι…
Και τι θυμήθηκα τώρα... (Αχ αυτό το ελάττωμά μου να θυμάμαι…)
Πριν περίπου 30 χρόνια σε κάποιο από τα συνέδρια της Εταιρείας Μελετών Ανατολικού Αιγαίου, κάποιος πολιτικός της Χίου που καλέστηκε στο βήμα να κάνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυβέρνησης, έπλεξε το εγκώμιο στους Γενοβέζους (ήξερε πως βρισκόταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλικής βουλής) που έφεραν στη Χίο...τον πολιτισμό! Για κακή του τύχη όμως και για καλή τύχη της ιστορικής αλήθειας πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας πως οι Γενοβέζοι ήταν στυγνοί εκμεταλλευτές των ανθρώπων και των πόρων της Χίου και τίποτα περισσότερο…
Αυτή την ιστορική αλήθεια που διατύπωσε απερίφραστα ο ακαδημαϊκός και αντιπρόεδρο του Ιταλικού κοινοβουλίου κ. Ταβιάνι επιχειρεί και πάλι να ανατρέψει το υπερθέαμα που σχεδιάζει η Περιφέρεια και που φυσικά είναι ακριβοπληρωμένο με χρήματα του ίδιου του λαού του οποίου την ιστορία παραποιούν και αμαυρώνουν…
Λίγο σεβασμός κύριοι στην ιστορία του τόπου μας…
Αυτά τα «ολίγα» είχα να συμπληρώσω Γιάννη μου στην προχθεσινή μας κουβέντα.
Και ελπίζω αυτός ο τόσο βασανισμένος τόπος, ο τόπος μας, να αποκτήσει κάποτε την ηγεσία που του αξίζει.
Φιλικά - Ξένη Φύλλα-Γιούργη"